10 vanligaste fallgroparna när du köper pool

- och hur du undviker dem

Efter nästan två decennier i poolbranschen kan vi konstatera att många poolkunder gör samma misstag när det kommer till planering och genomförandet av ett poolprojekt. För att du ska slippa kliva i samma fällor, har vi listat upp de vanligaste fallgroparna vi stöter på, och hur du undviker dem.

1. Köpa poolpaketet innan man bestämt en monteringsfirma

Det är viktigt att veta att köpa poolen, och att få den installerad, är två helt olika saker.

Ofta vänder sig kunder till poolföretag som säljer poolpaket. Där blir de rekommenderade andra företag för själva monteringen av poolen. Men problemet som ofta uppstår är att det faktiska priset för montering inte stämmer överens med vad kunden fått från poolsäljaren, och att montörerna inte alltid känner sig bekväma med att montera produkterna som säljaren valt ut. Detta kan leda till att kunden känner sig lurad och får en dålig upplevelse av sitt poolköp.

Så, hur undviker man denna fallgrop? Välj ett poolföretag som både säljer produkter och erbjuder monteringstjänster från ett och samma företag. På så sätt får du också mycket bättre garantier för att varorna du beställer faktiskt fungerar när de väl är monterade. Det blir helt enkelt enklare och tryggare för dig som kund, när allt ansvar ligger hos ett och samma företag. Det gör också att alla kostnader kommer vara mer lättöverskådliga, redan från början. Att få dröm-poolen installerad och kunna njuta av den är det viktigaste, så se till att du har valt rätt företag för jobbet.

2. Inte ha koll på vilka bygglovsregler som gäller

En annan fallgrop när man köper pool är att man inte har koll på vilka bygglovsregler som gäller. Bygglovsreglerna som gäller vid poolbygge kan skilja sig mycket kommuner emellan. Om marken ska ändras så kan marklov behövas. Vissa kommuner kräver bygglov för pooltak, medan andra inte gör det. En del kommuner har satt en maxhöjd på pooltak utan bygglov på 50 cm och i vissa andra kommuner är det okej med pooltak som är betydligt högre än så, utan att bygglov krävs. Vissa kommuner tillåter att poolkonstruktionen får sticka upp ur marken max 50 cm utan bygglov, medan i andra kommuner kan poolen sticka upp betydligt högre, helt utan bygglov. Vissa kommuner kräver också bygglov för trallkonstruktioner runt poolen.

Det är viktigt att kontakta din kommun i ett tidigt skede för att säkerställa att du har alla tillstånd som krävs, och vet vilka regler som gäller för just ditt poolprojekt. För att undvika problem och förseningar, se till att du har koll på bygglovsreglerna i din kommun innan du köper en pool.

3. Inte kommunicera med grannarna

Poolen är en dröm för många, men det kan också leda till osämja i grannskapet. Den ”svenska avundsjukan” kan slå till när grannarna inte har fått information om poolbygget och blir oroliga för hur det påverkar gemensamma vattenbrunnar och eventuell ljudnivå från poolutrustningen. För att undvika detta, prata med dina grannar i ett tidigt skede och informera dem om vad som kommer att byggas. Detta kommer att hjälpa till att skapa förståelse och förhindra onödiga konflikter i grannskapet.

4. Jämför helt olika produkter​

Det kan vara svårt att jämföra olika poolofferter. All poolutrustning är tyvärr inte lika bra, och man kan inte förvänta sig samma kvalité av olika märken och prisklasser. Se till att du vet vad det är för produkter som ingår i din offert, vilka garantier som gäller och att det går att få tag på reservdelar. Se också till att produkterna är lämpliga för dina behov, och stirra dig inte blind på de senaste trenderna och nyaste prylarna.

Pool-linern är ett exempel på en produkt som kan vara svår att jämföra. Drömmer du om en pool med en perfekt placerad liner som sitter tight i hörnen och över trappor? Då är det en platssvetsad liner du ska ha. Tyvärr erbjuder inte alla företag platssvetsade liners, och ibland kan företagen förvirra genom att använda olika uttryck för sina standardliners, så som fabrikssvetsad liner, pås-liner, fabrikssydd liner, eller bara liner. Detta gör det svårt för kunden att veta vad den får. Tyvärr kan det hända att du tror att du har köpt en platssvetsad liner, men i själva verket får du en standard-liner. Men, det finns ingen anledning att oroa sig, en standardliner är inget fel – det är bara viktigt att vara medveten om skillnaden i kvalitén och veta vad det är man fått offererat, för att på bästa sätt kunna jämföra olika offerter.

Se till att du köper från en pålitlig leverantör och ställ frågor om hur länge garantin gäller och vilken typ av service som kan erbjudas efter att poolen är färdigställd.

5. Gör alla val direkt

Att köpa en pool är ett stort beslut och det kan vara svårt att veta vad man behöver för utrustning. Men det finns ingen anledning att stressa! Många val kan göras senare, så som att välja poolrobot eller automatiska system. Det är dock viktigt att tänka på att valet mellan saltvatten och sötvatten påverkar vilken typ av utrustning man kan ha i poolen, till exempel kan man inte använda rostfria detaljer i en saltvatten-pool, men bortsett från detta är det många beslut som går att fatta vid ett senare tillfälle.

Vi rekommenderar att börja med ett enkelt system, och bygga på det efterhand. Vilket system man än väljer, så är det viktigt att lära sig grunderna i vattenkemi och poolvård, och klorpuckar kan vara ett bra instegssystem för detta. Det går att planera poolbygget, så att det är lätt att installera tilläggsutrustning senare.

Om du efter ett år som poolägare, tycker det är jobbigt att justera pH-värdet eller dosera klor, kan en automatisk lösning vara ett bra alternativ. Genom att inte förköpa dig på avancerad utrustning samma dag som du bestämmer hur stor pool du ska ha, kan du undvika att köpa massor med utrustning som du egentligen inte behöver.

6. Inte vara förberedd på oväntade hinder

Att drömma om en egen pool är en sak, men att förverkliga det kan ibland innebära oväntade utmaningar. Även om du förhoppningsvis fått ett hembesök av poolförsäljaren, kan det vara svårt att gardera sig för alla tänkbara scenarion. Tänk dig att grävningen är igång, poolpaketet är levererat och då upptäcker ni att tomten innehåller hinder som berg, gyttja eller högt grundvatten. Plötsligt krävs det en ny placering av poolen, storlek på poolen, eller i värsta fall, en helt ny modell, för att det ska fungera. Men känn ingen oro, med rätt förberedelser och en ansvarsfull leverantör kan du undvika att stå med ett poolpaket som inte går att använda. Säkerställ att poolen kommer att passa din tomt, samt vem som är ansvarig om oväntade problem uppstår. Att välja en leverantör som kan erbjuda skräddarsydd poolstorlek för dessa tillfällen är att föredra. Du vill inte bli stående med en poolkonstruktion du inte kan använda, och inte heller får lämna tillbaka.

Många poolföretag kräver också att leveransen skall ske inom en viss tid från köpet, vilket kan leda till att du behöver ha massor med material ståendes på tomten i flera månader innan bygget kan påbörjas. För att undvika detta, välj ett flexibelt företag. Det kan vara en stor trygghet för dig som kund att inte behöva få något levererat förrän gropen är grävd, och eventuella dolda hinder dykt upp.

7. Inte begära schakt-anvisningar

Drömmen om en egen pool kan snabbt bli en mardröm om du inte väljer rätt grävare och ger grävaren en utförlig schaktanvisning.

Alltför ofta hör vi historier om felaktigt utgrävda poolgropar, både där groparna blivit för små, vilket leder till att monteringen inte kan påbörjas i tid, och att groparna blivit för stora, vilket lett till dyra återfyllningskostnader.

Men det finns ett sätt att undvika detta – säkerställ att din valda poolleverantör erbjuder en schaktinstruktion specifikt anpassad för din poolkonstruktion och att schaktanvisningen innehåller en egenkontroll som schaktfirman fyller i innan poolmontörerna påbörjar monteringen.

Om poolfirman inte kan erbjuda en schaktanvisning, var då extra försiktig med att anlita dem. I slutändan kan det leda till mer oförutsedda kostnader för dig som kund, och eventuella problem med poolkonstruktionen kan bli en käpphäst mellan olika företag som skyller fel på varandra.

8. Bygger in sig i ett hörn

Ibland gör man det onödigt svårt för sig själv, genom att planera poolprojektet helt fristående från andra projekt på tomten. Alltför ofta gör vi hembesök hos kunder som precis byggt ett stort fint hus med tillhörande garage, och nu också vill ha en pool. Problemet som kan uppstå är att det är nästintill omöjligt att få plats att komma in med grävmaskin och byggmaterial till den plats man vill ha poolen. Man har helt enkelt byggt in sig. Detta kan göra att poolprojektet blir onödigt dyrt och krångligt, och i värsta fall; helt ogenomförbart.

9. Ej förbereda för vintern

När vintern närmar sig är det viktigt att tänka på vinterförvaringen av din pool. Bygg poolen så att den enkelt kan stängas ner inför vintern, och inte behöver ha cirkulationen och värmen igång året om. Om man bygger poolen så att slangar, inlopp, breddavlopp och annan utrustning i poolen är enkla att tömma på vatten (för att undvika frostskador) kan man stänga ner poolen helt under vintern, vilket gör att poolen inte drar onödig energi under det kalla vinterhalvåret.

Det är viktigt att vara uppmärksam på att vissa ovanmarkspooler måste tömmas nästan helt på vatten inför vintern. En trappa med en standardliner i en sådan pool kan leda till problem om linern glider ner när poolen töms på vattnet då vattentrycket inte längre håller den på plats. Då måste linern sträckas ut i trappan när vattnet fylls på igen till våren. Efter några år av töjning kan det bli svårt att få den på rätt plats igen. Detta problem uppstår inte med en platssvetsad liner, eftersom den är fastlimmad på trappan och håller sig kvar, även när vattnet töms ut inför vintern.

Du måste även ha en plan för hur du ska täcka över poolen under vintern. Pooltak kan användas som vinteröverdrag, men du måste vara beredd att skotta bort snön regelbundet, så att snötäcket inte blir för tungt. Vinterplåtar är också ett bra alternativ för vinterförvaring, men dessa är ganska otympliga och måste förvaras någon stans under sommaren.

10. Anlitar oseriösa företag

Även om det oftast är härligt att äga pool, kan man ibland behöva hjälp. Vad händer om poolföretaget du köpte från inte längre finns eller inte erbjuder service? Detta kan vara en verklig mardröm för poolägare. Därför är valet av poolföretag superviktigt. Se till att du väljer ett företag som har varit i branschen länge och erbjuder kvalitetsservice under hela året. Bara cirka 2% av poolföretagen i Sverige har nått rankningen som ”AAA”, vilket innebär att de har skött sig väl i minst 10 år. Kolla därför upp företaget du avser anlita.

Genom att välja rätt poolföretag kan du vara säker på att du får den hjälp du behöver när det är dags att vinterstänga eller våröppna poolen, eventuella renoveringar eller när du behöver hjälp med något annat. Gör en ordentlig bakgrundskoll på företaget du avser anlita. Ett företag kan ha en snygg hemsida, och fina recensioner, men samtidigt bara ha funnits i några månader… Om detta företag dessutom levererar ”omärkta produkter” kan det vara nästintill omöjligt att hitta reservdelar till utrustningen i framtiden, vilket kan leda till att du måste byta ut stora delar av den dyra poolutrustningen, när det egentligen hade räckt med att byta en packning.

Tänk efter innan; Kommer ni vilja ha hjälp med vinterstängning, våröppning eller andra service-tjänster efter att poolen är klar? Se då till att företaget som bygger er pool erbjuder detta! Det kan vara mycket svårt att hitta företag som vill/har möjlighet att hjälpa till med service av pooler de inte själva byggt eller levererat.

Poolvision AB tillhör 2% av svenska poolföretag med AAA-rating.

Läs fler inlägg från poolvision

Detta är en generell beskrivning för att vinterstänga poolen. Eftersom det finns en mängd olika poolkonstruktioner och utrustning på marknaden så är det viktigt att ni alltid följer tillverkarens instruktioner i första hand. ...
En pooltrappa är det mest populära valet för att komma i och ur din pool, och det finns väldigt många alternativ att välja mellan. Från helgaveltrappor och hörntrappor till specialutformade kombinationer med t.ex. en långbänk längs sidan. Att fatta rätt beslut kan vara överväldigande. Här är vad du behöver veta för att välja rätt trappa till din pool. ...
Barnsäkerhet vid poolen är avgörande för att undvika tragiska olyckor. Utforska lagar, fastighetsägarens ansvar och vilka skyddsanordningar som behövs för att säkerställa en trygg miljö för barnen. Följ vår guide och bli en ansvarsfull poolägare som skyddar våra yngsta från faror i vattnet. ...
Popcorngräs är en enkel och rolig trädgårdsaktivitet som ger fantastiska resultat. Skapa en grön och naturlig atmosfär kring din pool med små pengar och lite tid. Följ våra enkla steg för att odla popcorngräs och förvandla ditt poolområde till en naturlig oas som du och dina gäster kommer att njuta av. ...
Överväger du att investera i en pool under lågkonjunkturen? Trots att det kan tyckas som en onödig lyx, kan det vara en av dina smartaste investeringar. Läs vidare för att upptäcka hur en pool ökar livskvalitet och din fastighets värde, och hur du kan utnyttja lägre priser på byggmaterial och arbetskraft just nu. ...
Som poolägare kan du på olika sätt göra din pool mer energieffektiv. Alltifrån att isolera rören eller optimera vattencirkulationen, till att köpa tilläggsutrustning eller helt ersätta gammal utrustning. Även om vissa av dessa alternativ kräver en inledande investering, så lönar de sig i längden. ...
Ett hållbart poolägande innebär att vi inte slösar på varken vatten eller energi (se separat blogginlägg med våra energispartips). Genom våra tips och genom att använda smarta lösningar kan du spara mängder av vatten, och samtidigt minska dina driftkostnader. ...
I vår serie av inlägg om vattenkemi kommer vi redogöra för de viktigaste faktorerna för att upprätthålla en bra vattenkvalité i din pool. Vi börjar med de absolut viktigaste faktorerna; pH och alkalinitet. Vad är det? Och varför är de så viktiga? ...
Ta badvattnet till nästa nivå, komplettera ditt vattenreningssystem med en UVC-lampa. Lampan använder ultraviolett ljus som dödar mikroorganismer så som bakterier, virus och svampar. En utmärkt förstärkning till traditionell vattenrening som gör att du behöver använda mindre kemikalier. ...
Klor - det viktigaste medlet för att hålla din pool kristallklar och hälsosam! För lite kan skapa hälsorisker medan för mycket kan skada både pool och människa. Vi guidar dig i att använda klor rätt, för att upprätthålla ett friskt poolvatten och undvika problem. Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om poolkemikalier och hur de ...
Vi guidar dig genom olika typer av poolöverdrag och ger tips för att du ska kunna välja det överdrag som passar just din pool och dina behov bäst. Kom ihåg att många poolöverdrag inte lämpar sig för vinterbruk och därför kräver en separat vintertäckning för att skydda poolen. Läs vidare för att få mer information om de olika alternativen! ...
Fosfater är en typ av näringsämne som kan leda till övergödning i poolvatten. De fungerar som näring för alger och andra mikroorganismer i vattnet, vilket kan orsaka problem som grumligt och missfärgat vatten samt försämrad klorverkan. Läs här vad du måste göra! ...