11 energibesparande pooltips

Som poolägare kan du göra din pool mer energieffektiv på flera olika sätt. Alltifrån att isolera rören eller minimera vattencirkulationen, till att köpa tilläggsutrustning eller helt ersätta gammal utrustning. Även om vissa av dessa alternativ kräver en inledande investering, så kan de löna sig i längden.

Genom att vidta åtgärder för att göra din pool mer energieffektiv, så drar du inte bara ner på kostnaderna, utan kan också vara stolt över att du gör en insats för miljön.

1. Byt ut dina gamla poollampor till LED

Byt ut poollamporna till LED. Har du PAR56 halogenlampor i din pool? De drar över tio gånger mer än de nya LED-poollamporna som finns tillgängliga.

Detta är en av de enklare åtgärderna för att spara energi i din pool; Du behöver bara byta själva lampan, inte hela armaturen, och oftast behöver du inte ens tömma ut något poolvatten för att göra bytet. 

2. Cirkulationspump med frekvensomvandlare

Poolpumpar behöver vara starka för att orka med att backspola sandfiltret samt dammsuga (om man gör det manuellt via bräddavloppet, istället för poolrobot). Övrig tid behöver pumpen inte gå på lika stark effekt. På äldre cirkulationspumpar går det dock inte att ändra effekten, vilket leder till att poolvattnet omsätts mer än nödvändigt. Pumpen behöver egentligen bara orka med att omsätta poolens vatten 4 gånger per dygn.

I en pool som är 4 x 8 meter stor och har 40 kubikmeter vatten, behöver pumpen enbart omsätta följande mängd vatten:

40 m3 x 4 gånger per dygn = 160 m3 vatten per dygn Detta innebär en omsättning på: 160 m3 / 24 timmar = 6,7 ≈ 7 m3 vatten per timme

Sammanfattningsvis behöver en pump för en 4 x 8 meter stor pool med 40 kubikmeter vatten endast ha kapacitet att omsätta cirka 7 kubikmeter vatten i timmen.

Eftersom äldre cirkulationspumpar inte går att ställa om, omsätts vattnet oftast onödigt mycket. Därför har många nya cirkulationspumpar frekvensomvandlare som gör det möjligt att justera pumpens effekt, utefter behov.

Genom att installera en cirkulationspump med variabel hastighet kan man minska den mängd el som används för att cirkulera vattnet och hålla poolen ren. Många cirkulationspumpar med inbyggda frekvensomvandlare har dessutom inbyggd timerfunktion.

Har du redan en fungerande poolpump i bra skick, kan det vara värt att undersöka möjligheten att komplettera den med en separat frekvensomvandlare.

Det finns även cirkulationspumpar med inbyggda flödesmätare som möjliggör en exakt rekommenderad filterhastighet.

3. Självfall från pool till cirkulationspumpen

Placera cirkulationspumpen under vattenytan i poolen. Då fylls cirkulationspumpen automatiskt med vatten och pumpen behöver inte kämpa mot tyngdkraften för att suga in vattnet. Detta leder till mindre energiförbrukning och enklare underhåll samt längre livslängd på cirkulationspumpen.

4. Förbättra cirkulationspumpens funktion med smarta slangval.

För att ge cirkulationspumpen i din pool en extra skjuts kan du använda en grövre sugslang än övriga rör och slangar i systemet. Vanligtvis är 50 mm standardstorleken för privata pooler, men prova att öka dimensionen på sugsidan till 63 mm. Detta minskar friktionen mellan vattnet och rören, vilket får vattnet att röra sig snabbare i systemet.

5. Optimal pumpinstallation: Undvik skarpa vinklar och buller

När man installerar cirkulationspumpen är det viktigt att undvika skarpa 90 graders vinklar direkt vid pumpen. De kan störa pumpens funktion och göra att det blir högt ljud och turbulens i systemet. Därför ska man ha en helt rak slang närmast pumpen, som är minst 30 centimeter lång. Då fungerar pumpen optimalt och man slipper onödigt tryckfall och höga ljudnivåer.

Korrekt installation av pumpen med mjuka vinklar och grövre sugslang förbättrar funktionen och minskar buller och tryckfall.

6. Håll poolvatten i rörelse på ett energieffektivt sätt

Minska tryckfallet i poolens rörsystem genom att placera poolutrustningen nära poolen och tänk smart när du planerar rörsystemet. Se till att det är så kort som möjligt och undvik skarpa 90-graders böjar för bästa resultat.

Byt ut skarpa 90-graders böjar mot mjukare böjar med större böjradie för att sänka tryckfallet och öka vattnets flödeshastighet. En skarp böj kan liknas vid 6 meter raka rör i tryckfall, medan en böjradie på 15 cm bara motsvarar cirka 2 meter.

Undvik skarpa 90 gradiga böjar som kan motsvara upp till 6 meter raka rör i tryckfall! Använd i stället böjar med en större böjradie som ger betydligt mindre tryckfall.

7. Komplettera pooltäckningen med solfolie

Använd solfolie under pooltaket eller Rib-vision överdraget. Solfolie är en isolerande bubbelplast som flyter på vattenytan, vilket minskar avdunstningen och värmeförlusten från poolen.

Genom att investera i en solfolie minskar du energiförbrukningen och gör din pool mer energieffektiv. Solfolie går att beställa i färdiga mått med fållade sidor, alternativt som man klipper till själv.

Solfolie minskar du energiförbrukningen och gör din pool mer energieffektiv

8. Investera en ny, smartare, värmepump

Hur värmer du upp din pool? Om du har elpatron kan det vara god tid att uppdatera till något mer energieffektivt. Detta gäller även om du har en gammal ”ON/OFF”-värmepump.

En poolvärmepump fungerar genom att överföra värme från luften till poolvattnet. Många moderna värmepumpar kan reglera hastigheten på kompressorn och fläktmotorn, för att anpassa sin prestanda efter värmebehovet, och därav spara massor av energi.

Dessa nya modeller kallas för frekvensstyrdavärmepumpar eller invertervärmepumpar.

Dessa moderna modeller använder en frekvensomvandlare för att reglera hastigheten på kompressorn och fläktmotorn. Detta gör att de jobbar mer jämnt och effektivt, och är mer energieffektiva än de gamla värmepumparna. Dessutom är de tystare och har en längre livslängd jämfört med traditionella ”ON/OFF”-värmepumpar.

En ”ON/OFF”-värmepump slår bara på och av vid en förinställd temperatur och är inte kapabel att justera sin kapacitet för att passa poolens temperaturbehov. Det är ”allt eller inget”, vilket resulterar i en onödigt hög energianvändning. Värmepumparna med frekvensomvandlare går igång oftare, men på en anpassad effekt. Många har även en timerfunktion, vilket gör att du kan ställa in driften till nätterna (då elpriserna kan vara lägre).

Vissa frekvensstyrda modeller går även att styra via en app. Med en app-styrd värmepump från t.ex. Aquaflo kan du reglera temperaturen och timern direkt från mobiltelefonen, vilket gör det enkelt att reglera driften utefter aktuella elpriser. Dessutom kan du få upp eventuella felmeddelanden direkt i appen, vilket gör detta till en extra trygg och smidig lösning.

Sammanfattningsvis är moderna värmepumpar med frekvensomvandlare mer energieffektiva, tystare och har en längre livslängd än traditionella ON/OFF-värmepumpar. Det finns även app-styrda varianter, vilket gör det ännu enklare för dig som poolägare.

9. Pooltak – Förbättrar din poolupplevelse och sparar energ9

Om du har möjlighet att göra en större investering, är pooltak ett populärt alternativ. Med ett pooltak minskar du både energiförbrukningen och vattenavdunstningen. Dessutom agerar taket som en extra uppvärmningskälla, och skyddar poolen från löv och smuts.

Med ett pooltak kan du dessutom njuta av din pool tidigare på våren och längre in på hösten. En längre, varmare och mer energieffektiv badsäsong helt enkelt.

Går även att kombinera med solfolie för ytterligare värmebesparing.

10. Bygg en välisolerad pool från början

Om du ännu inte byggt din pool, kan det vara värt att fundera över möjligheten att bygga en riktigt välisolerad pool från början. Thermopoolerna är ett sådant exempel. De har välisolerade botten och väggar, som fungerar likt en thermos.

11. Isolera rören för att förhindra värmeförlust i systemet

Att isolera rören i din poolanläggning är en enkel och kostnadseffektiv åtgärd för att minska energiförbrukningen och spara pengar. Genom att isolera rören förhindrar du värmeförlust och ser till att vattnet håller sig varmt när det transporteras genom systemet. Långa rördragningar och okontrollerade värmeförluster kan leda till onödiga energi- och värmeförluster, så att isolera rören kan göra stor skillnad.

När du isolerar rören behåller vattnet värmen när det cirkulerar genom systemet, vilket innebär att din poolvärmare inte behöver arbeta lika hårt för att hålla vattnet på önskad temperatur. Detta resulterar i en mer effektiv uppvärmning av din pool och lägre energikostnader. Genom att vidta denna enkla åtgärd kan du göra en betydande inverkan på både din energiförbrukning och din plånbok.

Långa ovanjord dragningar av rör kan bidra till att kyla ner poolvattnet.

Sammanfattning

I detta blogginlägg har vi gått igenom 11 effektiva tips för att energieffektivisera din pool, vilket inte bara kommer att minska din energiförbrukning och bidra till en mer hållbar miljö, men också hjälpa dig att spara pengar i det långa loppet. Genom att följa dessa råd kan du optimera din poolupplevelse från tidig vår till sen höst och samtidigt undvika onödiga kostnader.

Vi hoppas att du har funnit dessa tips användbara och att de inspirerar dig att göra de nödvändiga förbättringarna för att skapa en mer energieffektiv och miljövänlig pool. Lycka till med ditt projekt och glöm inte att njuta av din pool med gott samvete, i vetskapen om att du har gjort ditt bästa för att minska dess miljöpåverkan.

Bonus tips: Minimera poolens vattenutbyte

Att spara på vatten sänker också driftkostnaderna, läs vårt blogginlägg om vattenbesparing.

Ett hållbart poolägande innebär att vi inte slösar på varken vatten eller energi (se separat blogginlägg med våra energispartips). Genom våra tips och genom att använda smarta lösningar kan du spara mängder av vatten, och samtidigt minska dina driftkostnader. ...

Läs fler inlägg från poolvision

Detta är en generell beskrivning för att vinterstänga poolen. Eftersom det finns en mängd olika poolkonstruktioner och utrustning på marknaden så är det viktigt att ni alltid följer tillverkarens instruktioner i första hand. ...
En pooltrappa är det mest populära valet för att komma i och ur din pool, och det finns väldigt många alternativ att välja mellan. Från helgaveltrappor och hörntrappor till specialutformade kombinationer med t.ex. en långbänk längs sidan. Att fatta rätt beslut kan vara överväldigande. Här är vad du behöver veta för att välja rätt trappa till din pool. ...
Barnsäkerhet vid poolen är avgörande för att undvika tragiska olyckor. Utforska lagar, fastighetsägarens ansvar och vilka skyddsanordningar som behövs för att säkerställa en trygg miljö för barnen. Följ vår guide och bli en ansvarsfull poolägare som skyddar våra yngsta från faror i vattnet. ...
Popcorngräs är en enkel och rolig trädgårdsaktivitet som ger fantastiska resultat. Skapa en grön och naturlig atmosfär kring din pool med små pengar och lite tid. Följ våra enkla steg för att odla popcorngräs och förvandla ditt poolområde till en naturlig oas som du och dina gäster kommer att njuta av. ...
Överväger du att investera i en pool under lågkonjunkturen? Trots att det kan tyckas som en onödig lyx, kan det vara en av dina smartaste investeringar. Läs vidare för att upptäcka hur en pool ökar livskvalitet och din fastighets värde, och hur du kan utnyttja lägre priser på byggmaterial och arbetskraft just nu. ...
Som poolägare kan du på olika sätt göra din pool mer energieffektiv. Alltifrån att isolera rören eller optimera vattencirkulationen, till att köpa tilläggsutrustning eller helt ersätta gammal utrustning. Även om vissa av dessa alternativ kräver en inledande investering, så lönar de sig i längden. ...
Ett hållbart poolägande innebär att vi inte slösar på varken vatten eller energi (se separat blogginlägg med våra energispartips). Genom våra tips och genom att använda smarta lösningar kan du spara mängder av vatten, och samtidigt minska dina driftkostnader. ...
I vår serie av inlägg om vattenkemi kommer vi redogöra för de viktigaste faktorerna för att upprätthålla en bra vattenkvalité i din pool. Vi börjar med de absolut viktigaste faktorerna; pH och alkalinitet. Vad är det? Och varför är de så viktiga? ...
Ta badvattnet till nästa nivå, komplettera ditt vattenreningssystem med en UVC-lampa. Lampan använder ultraviolett ljus som dödar mikroorganismer så som bakterier, virus och svampar. En utmärkt förstärkning till traditionell vattenrening som gör att du behöver använda mindre kemikalier. ...
Klor - det viktigaste medlet för att hålla din pool kristallklar och hälsosam! För lite kan skapa hälsorisker medan för mycket kan skada både pool och människa. Vi guidar dig i att använda klor rätt, för att upprätthålla ett friskt poolvatten och undvika problem. Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om poolkemikalier och hur de ...
Vi guidar dig genom olika typer av poolöverdrag och ger tips för att du ska kunna välja det överdrag som passar just din pool och dina behov bäst. Kom ihåg att många poolöverdrag inte lämpar sig för vinterbruk och därför kräver en separat vintertäckning för att skydda poolen. Läs vidare för att få mer information om de olika alternativen! ...
Fosfater är en typ av näringsämne som kan leda till övergödning i poolvatten. De fungerar som näring för alger och andra mikroorganismer i vattnet, vilket kan orsaka problem som grumligt och missfärgat vatten samt försämrad klorverkan. Läs här vad du måste göra! ...