Vinterstäng din pool rätt

- Vi visar hur

Detta är en generell beskrivning för att vinterstänga poolen. Eftersom det finns en mängd olika poolkonstruktioner och utrustning på marknaden så är det viktigt att ni alltid följer tillverkarens instruktioner i första hand.

Börja med att stänga av eventuell värme till poolen:

Låt reningsverket fortsätta arbeta och dosera som vanligt med kemikalier tills pooltemperaturen sjunker under +10°C. Vinterstänger du vid högre temperatur ökar risken för tillväxt av alger, vilket innebär att du måste tillsätta mer kemikalier och lägga mer tid på att städa poolen till våren. När vattentemperaturen sjunkit till cirka 10°C och samtliga vattenvärden är okej så kan poolen stängas ner.

Vinterstängning moment

1, Gör rent poolen noggrant, dammsug botten och tvätta rent vattenlinjen med mjuk svamp.

2,
 Backspola sandfiltret ordentligt i 3–5 minuter och renspola därefter sandfiltret.

3,
 Vattennivån i poolen
a. För pooler som klarar att ha kvar vatten under vintern så sänks vattennivån till under inloppen och eventuell Jet-stream.
b. Ovanmarks pooler som ej klarar att ha vattnet kvar under vintern ska sänkas till under lamporna (lamporna får nu ej tändas). Spara dock alltid cirka 30 centimeter vatten i pooler som har liner inuti. Har poolen en linerklädd trappa bör det ställas tyngder på stegen så att linern inte förskjuts när vattnet sänks. Tyngderna ska stå kvar tills poolen är uppfylld igen på våren.

4,
 Ta bort silkorg från bräddavlopp. Montera frysflaska i bräddavloppet eller fyll bräddavloppet med frigolitbitar som tar upp isexpansionen om vatten skulle tränga in under vintern.

5,
 Poolbelysning. Om lampan sitter kvar kan den gå sönder vid isbildning. Vill man vara på den säkra sidan så kan man sänka ner lampan på botten av poolen i en påse tillsammans med en sten, alternativt ta upp och lägga lampan på poolkanten. Tänk på att använda en helvit plastpåse om ni sänker lampan till botten, färgade påsar samt tryck på påsar kan färga av sig på linern.

6,
 Demontera ner och rengör poolstegen.

7,
 Samtliga ledningar och utrusning ska tömmas helt på vatten, vilket med fördel görs med hjälp av en våt dammsugare eller en lövblås. Skruva isär samtliga ventiler för att komma åt att tömma ledningarna.
a. Cirkulationspump och Jet-strempump: Skruva ur dräneringspluggar i nederkant så att både grovfilterhuset och pump huset töms på vatten. Står pumpen utomhus i en fuktig miljö så bör pumpen demonteras och förvaras torrt.
b. Sandfilter: Ställ centralventilen i läge ”vinter” eller om det läget inte finns så ställs handtaget mellan två fasta lägen. Skruva ur siktglas och manometern som förvaras frostfritt. Skruva bort dräneringspluggen i nederkant av filtertanken. Låt vattnet rinna ut och lämna pluggen öppen hela vintern.

8, Värmepumpen
a. Bryt strömmen till värmepumpen och låt strömmen vara frånslagen tills värmepumpen ska startas på våren.
b. Lossa värmepumpens unionskopplingar och låt dom vara av tills värmepumpen startas igen på våren.

c. Se till att värmepumpens värmeväxlare töms helt på vatten.
d. Täck därefter din värmepump med den medföljande vinterhuven.

9, Lämna avstängningsventiler öppna. Demontera ventilkroppen och förvara frostfritt.

10,
 Tillsätt och dosera ut Algmedel i poolen.

11,
 Täck poolen med ett vinterskydd.
a. Vinterplåtar ska vara konstruerade för att tåla tillräcklig snölast och förankras väl. Täck in sidorna för att förhindra att djur går ner i poolen samt att skräp hamnar där.
b. Om pooltak används som vintertäckning ska det alltid skottas av vid eventuell snö. (Se video nedan.)
 c. Andra poolöverdrag ska inte användas på vintern, de skall spolas rent, torkas, rullas ihop  och vinterförvars.

12,
Dränering runt pool. Säkerställ att eventuell dräneringspump fungerar felfritt. Titta till  dräneringen även under vinterhalvåret och framför allt vid snösmältning då stora mängder vatten kan samlas runt poolen och leda till skador.

 

Vinterplåtar:

Att säkerställa att din pool är säker för barn och djur samt skyddad mot snö och vind över vintern är en prioritet för alla poolägare.
Klicka här för att se samtliga vinterplåt storlekar.

Läs fler inlägg från poolvision

Detta är en generell beskrivning för att vinterstänga poolen. Eftersom det finns en mängd olika poolkonstruktioner och utrustning på marknaden så är det viktigt att ni alltid följer tillverkarens instruktioner i första hand. ...
En pooltrappa är det mest populära valet för att komma i och ur din pool, och det finns väldigt många alternativ att välja mellan. Från helgaveltrappor och hörntrappor till specialutformade kombinationer med t.ex. en långbänk längs sidan. Att fatta rätt beslut kan vara överväldigande. Här är vad du behöver veta för att välja rätt trappa till din pool. ...
Popcorngräs är en enkel och rolig trädgårdsaktivitet som ger fantastiska resultat. Skapa en grön och naturlig atmosfär kring din pool med små pengar och lite tid. Följ våra enkla steg för att odla popcorngräs och förvandla ditt poolområde till en naturlig oas som du och dina gäster kommer att njuta av. ...
Överväger du att investera i en pool under lågkonjunkturen? Trots att det kan tyckas som en onödig lyx, kan det vara en av dina smartaste investeringar. Läs vidare för att upptäcka hur en pool ökar livskvalitet och din fastighets värde, och hur du kan utnyttja lägre priser på byggmaterial och arbetskraft just nu. ...
Som poolägare kan du på olika sätt göra din pool mer energieffektiv. Alltifrån att isolera rören eller optimera vattencirkulationen, till att köpa tilläggsutrustning eller helt ersätta gammal utrustning. Även om vissa av dessa alternativ kräver en inledande investering, så lönar de sig i längden. ...
Ett hållbart poolägande innebär att vi inte slösar på varken vatten eller energi (se separat blogginlägg med våra energispartips). Genom våra tips och genom att använda smarta lösningar kan du spara mängder av vatten, och samtidigt minska dina driftkostnader. ...