Minska vattenförbrukningen

Ett hållbart poolägande innebär att vi inte slösar på vare sig vatten eller energi (se separat blogginlägg om energispartips). Genom att använda smarta lösningar kan du spara mängder av vatten, och samtidigt minska poolens driftkostnader.

Rätt poolkonstruktion behåller vattnet på vintern

Ett sätt att spara på vatten i din pool är att välja bygga en poolkonstruktion som tillåter att det mesta vattnet kan vara kvar i poolen under vintern. Många nedgrävda linerpooler klarar av att ha vatten kvar på vintern, medan många ovanmarkspooler behöver tömmas helt eller delvis. De flesta Thermopoolstommar som finns på marknaden, både ovanmark och nedgrävda, klarar av att ha vatten kvar under vintern tack vare dess starka poolkonstruktion. Genom att ha vatten kvar i poolen under vintern (som man låter frysa), kan man undvika onödig påfyllning av poolen – och därav spara vatten. 

Merparten av pooler som vi på Poolvision säljer idag är Thermopooler.

Använda regnvatten i poolen

Ett annat sätt att spara vatten i en utomhuspool är att samla upp regnvatten från taket och leda det till poolen för påfyllning. Detta kan göras genom att installera en regnvattentank och en pump för att pumpa över vattnet till poolen. På detta sätt kan du återanvända regnvatten i stället för att använda vatten från kranen för att fylla på poolen. Detta kan hjälpa till att minska vattenförbrukningen och samtidigt spara pengar på vattenräkningen.

Det är viktigt att se till att regnvattnet som samlas upp är rent och inte innehåller föroreningar eller kemikalier som kan skada poolens vattenkemi.

Låt överdraget/pooltaket vara av vid regn för att samtidigt fylla på poolen.

Sjövatten eller havsvatten i poolen
- en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning

Bor du nära sjö eller hav? Då kan du fylla din pool med havs- eller sjövatten. Det är ett smart alternativ om du vill utnyttja det naturliga vattnet i din närhet.

Havsvatten har en naturlig salthalt som ibland kan användas i en pool med en saltklorinator. Om du bor i områden runt Stockholm är salthalten i havsvattnet oftast lagom för att fungera bra i en saltklorinator. Innan du fyller poolen är det viktigt att testa vattnet för att säkerställa att saltnivån är rätt. Vanligtvis behöver en saltklorinator mellan 2000 och 4500 ppm salt beroende på modell, så kontrollera innan vad som gäller för just din saltklorinator. Du kan också använda havsvatten i en vanlig pool utan saltklorinator om poolutrustningen tillåter det. Läs mer här om Saltklorinator eller klorpuckar: Vad är bäst för din pool.

Tänk på att havsvatten eller sjövatten kan ha högre halter av mineraler och föroreningar jämfört med kranvatten. Därför är det viktigt att testa vattnets kvalitet innan du fyller på poolen.

Att använda havsvatten eller sjövatten i din pool kan vara mer miljövänligt än att använda kranvatten. Det är dock alltid bäst att rådgöra med ett poolproffs eller din poolleverantör innan du använder havsvatten eller sjövatten i din pool. Det är också viktigt att notera att vissa material, som rostfria armaturer eller värmeväxlare, inte är lämpliga att kombinera med saltvatten.

Efter att fyllt med mycket sjövatten kan man behöva använda flockningsmedel  för att fälla ut metaller och mineraler som missfärgar vattnet för att få det där riktigt kristallklara vattnet.

Poolöverdrag som minskar vattenförbrukningen – så fungerar det

Att poolöverdrag minskar avdunstningen från poolen vet de flesta, men visste du att vissa överdrag kan spara vatten även på andra sätt?

När det regnar kan vissa överdrag ta tillvara på regnvattnet och släppa igenom det till poolen. Detta hjälper till att fylla på poolen och minskar behovet av att manuellt fylla på vatten.

Det finns olika typer av överdrag som kan göra detta möjligt. Rib-vision och lamell-överdrag är exempel på överdrag som kan ta tillvara på regnvattnet och släppa igenom det till poolen. Detta betyder att du kan låta naturen hjälpa till att fylla på din pool och minska behovet av att använda kranvatten.

Andra överdrag, såsom Walulock, Poollock och Poolsafe, löper i skenor och duken flyter på poolvattnet. På dessa typer av överdrag samlas regnvatten uppe på överdraget, och du kan sedan pumpa ner vattnet från överdraget i poolen med en speciellt anpassad överdragspump.

Pooltak kan du passa på att öppna när det regnar.

Så om du vill spara på vattenförbrukningen och minska dina underhållskostnader kan du överväga att investera i ett poolöverdrag som tar tillvara på regnvattnet. Det är dock viktigt att notera att olika poolöverdrag fungerar på olika sätt och tillexempel lamellöverdraget släpper in allt regnvatten, men tyvärr också skräp, till poolen.
Se mer info till höger i guiden välja poolöverdrag

Vi guidar dig genom olika typer av poolöverdrag och ger tips för att du ska kunna välja det överdrag som passar just din pool och dina behov bäst. Kom ihåg att många poolöverdrag inte lämpar sig för vinterbruk och därför kräver en separat vintertäckning för att skydda poolen. Läs vidare för att få mer information om de olika alternativen! ...

Skvalpskydd för poolen

Låt sargkanten sticka ut över poolkanten och agera skvalpskydd, så att vågorna slår tillbaka in i poolen istället för att välla ut över kanten. Då behöver du förhoppningsvis inte fylla på poolen lika ofta, även om du har poolen full med busiga barn (eller vuxna).

Överdimensionera ditt sandfilter och spara vatten

Visste du att det vanligaste alternativet för poolrening i Sverige är sandfilter? Men för att hålla filtret rent krävs det regelbundna backspolningar, vilket ökar vattenförbrukningen. Genom att överdimensionera sandfiltret kommer du inte behöva backspola lika ofta, och därigenom sparar du vatten. 

Sandfiltret fungerar genom att vattnet pumpas genom filtermedia, oftast filtersand eller filterglas, där smuts och skräp fångas upp. När filtermediet blir igensatt med smuts och skräp, minskar filtrets kapacitet och vattencirkulationen i poolen minskar. Därför måste filtret backspolas regelbundet för att rensa ut skräp och smuts. Under en normal bakspolning förbrukas cirka 200-500 liter vatten.

Genom att välja ett större sandfilter kan du öka kapaciteten att filtrera vattnet och minska behovet av att backspola filtret lika ofta. Genom att minska behovet av att backspola filtret kan du spara på vattenförbrukningen och minska poolens underhållskostnader.

Tänk på att välja rätt storlek på sandfiltret som passar din pool och dess specifika behov. En pool med högre användning, mer skräp eller dålig vattenkvalitet kan kräva ett större filter för att säkerställa att poolen förblir ren och hälsosam. Därför är det alltid bäst att rådgöra med ett poolproffs eller en poolleverantör för att hjälpa dig att välja rätt sandfilter för din specifika pool.

Stenläggning som lutar mot poolen

Har du begränsad tillgång till vatten? Ta tillvara på regnvatten genom att ha en stenläggning runt poolen som fungerar som en tratt.

Vanligtvis är stenläggningen lagd med en lutning bort från husfasader och poolen. Det är dock möjligt att utforma stenläggningen med en lutning mot poolen, så att hela dess yta fungerar som en uppsamlingszon för regnvatten. När det regnar så rinner alltså vattnet in i bassängen, istället för bort från den.

Denna lösning fungerar i kombination med de flesta pooltak, lamell- och rib-vison överdrag. För överdrag som har en tät duk som löper i en skena, innebär denna lösning att det kan bli mycket vatten ovanpå överdraget, som måste pumpas ner i poolen (det finns speciella pumpar anpassade för detta).

Nackdelen med att ha en stenläggning som lutar in mot poolen är att även skräp följer med ner i poolen.  Om man gör stenläggningen på en betongplatta, och använder hårda fogar, så minskar man mängden skräp som följer med ner i poolen. 

Eftersom denna lösning medför att det finns en risk att det blir för mycket vatten i poolen, så är det bra att utrusta poolen med ett ”översvämningsskydd” (utlopp för maxnivån av poolvattnet). De flesta bräddavloppen har en förberedd anslutning för detta.

Under vintern ska de flesta poolstommar tömmas på vatten, till under inloppen. Se då till att det finns möjlighet att lämna ett inlopp öppet, så att eventuellt tillkommande vatten kan rinna ut (istället för att oavsiktligt fylla upp poolen igen).

Sätt en filterpåse över silkorgen i bräddavloppet

Filterpåsen är en produkt som kan hjälpa till att minska vattenförbrukningen i en utomhuspool genom att effektivt filtrera bort skräp innan det når det stora filtret. Detta görs genom att man sätter den elastiska filterpåsen över silkorgen i bräddavloppet. Genom att filtrera bort mer skräp innan det når det stora filtret, minskar man behovet av backspolning och därmed minskar också vatten- och energiförbrukningen. Det kräver dock lite manuell hantering, så som att se till att påsen  inte blir igensatt (för att undvika att påverka vattencirkulationen i poolen) samt tvätta den men jämna mellanrum.

Med regelbunden rengöring och byten kan filterpåsen vara en användbar tilläggsprodukt för att spara vatten och energi i poolen.

Spar vatten i poolen med klor utan cyanursyra

Klor med tillsatt cyanursyra kan leda till ett klorlås, där stora delar av poolvattnet behövs bytas ut mot nytt. För att undvika onödigt vattenutbyte kan du istället använda automatiska system som pumpar in flytande klor eller en saltklorinator som tillverkar klor av salt.  Dessa alternativ innehåller inte cyanursyra, och bidrar därav inte till klorlås. 

Kom ihåg att konsultera en poolproffs eller poolleverantör för att säkerställa att utrustningen är lämplig för din pool.

Cyanursyra tillsätts klor för att skydda kloret från att brytas ner av solens UV-strålar.

Se till att poolen inte läcker

Om du misstänker läckage i poolen, gör ett hinktest. Detta enkla test hjälper dig att upptäcka eventuella läckor, vilket minimerar risken att vatten går till spillo. Läs vår guide Läcksökning – Hinktest

Vid minsta tvivel om läckage i din pool, utför ett enkelt och pålitligt hinktest själv. Det tar bara 24 timmar och du kan konstatera om det rör sig om en läcka och hur mycket vatten som läcker. Läs vidare för att lära dig hur man utför hinktestet och kontrollerar markeringarna för tillförlitliga resultat. ...

Spara vatten i poolen genom att täcka den

Genom att täcka över poolen minskar man avdunstningen av vatten, vilket innebär att man inte behöver fylla på poolen lika ofta.

Avdunstningen av vatten från en pool beror på flera faktorer, såsom solsken, vind och luftfuktighet. En genomsnittlig pool i Stockholmsområdet kan avdunsta mellan 5-10 millimeter per dygn under sommarmånaderna. Det kan låta som en liten mängd, men över en längre period kan det bli en betydande mängd vatten som behöver fyllas på.

För att minimera avdunstningen och spara på vattnet kan man använda en pooltäckning, såsom en poolskydd eller poolöverdrag. En pooltäckning minskar inte bara avdunstningen av vatten, utan minskar även poolens uppvärmningskostnader genom att hålla kvar värmen i vattnet.

Tänk på att det är viktigt att alltid täcka över poolen när den inte används, inte bara för att spara på vattnet och energikostnaderna, utan också för säkerhetsskäl. En olycka kan hända snabbt och det är därför viktigt att alltid ha poolen täckt när man inte har uppsikt.

Så för att spara på vattnet och undvika onödig påfyllning av poolen, överväg att använda en pooltäckning. Det är en enkel åtgärd som kan ge stora fördelar både för miljön och plånboken.

Poolroboten minskar behovet av backspolning

Ett annat sätt att spara på vattnet är att använda poolrobot istället för manuell dammsugning via bräddavloppet. En poolrobot samlar smutsen i en behållare likt en dammsugarpåse istället för att det hamnar i sandfiltret, vilket gör att du inte behöver backspola bort stora mängder poolvatten för att rengörasandfiltret lika ofta.

Använd Frysblock i stället för att tömma poolen under vintern

Frysblock, även kallade vinterflytlinor, är en produkt som kan användas för att minska risken för tryckskador på en utomhuspool under vintern. Genom att montera frysblock tvärs över poolen kan istrycket i vattenytan neutraliseras, vilket minskar risken för skador på poolväggarna och linern (orsakade av trycket från isbildning).

För vissa poolägare kräver deras poolkonstruktion att vattnet helt – eller nästan helt – töms från poolen under vintern. För de som väljer att behålla vattnet i poolen i alla fall, kan användning av frysblock vara ett alternativ för att skydda poolen från skador orsakade av isbildning och samtidigt spara vatten. 

Det är dock viktigt att notera att användning av frysblock sker på egen risk och kan påverka garantier från poolleverantören. Därför är det alltid bäst att rådgöra med poolleverantören eller en poolproffs innan man använder vinterflytlinor för att säkerställa att de är lämpliga för din specifika pool och inte kommer påverka garantin på något sätt.

Storlek: 52 mm x 490 mm x 235 mm
Se produkt Frysblock i webshopen

Läs fler inlägg från poolvision

Detta är en generell beskrivning för att vinterstänga poolen. Eftersom det finns en mängd olika poolkonstruktioner och utrustning på marknaden så är det viktigt att ni alltid följer tillverkarens instruktioner i första hand. ...
En pooltrappa är det mest populära valet för att komma i och ur din pool, och det finns väldigt många alternativ att välja mellan. Från helgaveltrappor och hörntrappor till specialutformade kombinationer med t.ex. en långbänk längs sidan. Att fatta rätt beslut kan vara överväldigande. Här är vad du behöver veta för att välja rätt trappa till din pool. ...
Barnsäkerhet vid poolen är avgörande för att undvika tragiska olyckor. Utforska lagar, fastighetsägarens ansvar och vilka skyddsanordningar som behövs för att säkerställa en trygg miljö för barnen. Följ vår guide och bli en ansvarsfull poolägare som skyddar våra yngsta från faror i vattnet. ...
Popcorngräs är en enkel och rolig trädgårdsaktivitet som ger fantastiska resultat. Skapa en grön och naturlig atmosfär kring din pool med små pengar och lite tid. Följ våra enkla steg för att odla popcorngräs och förvandla ditt poolområde till en naturlig oas som du och dina gäster kommer att njuta av. ...
Överväger du att investera i en pool under lågkonjunkturen? Trots att det kan tyckas som en onödig lyx, kan det vara en av dina smartaste investeringar. Läs vidare för att upptäcka hur en pool ökar livskvalitet och din fastighets värde, och hur du kan utnyttja lägre priser på byggmaterial och arbetskraft just nu. ...
Som poolägare kan du på olika sätt göra din pool mer energieffektiv. Alltifrån att isolera rören eller optimera vattencirkulationen, till att köpa tilläggsutrustning eller helt ersätta gammal utrustning. Även om vissa av dessa alternativ kräver en inledande investering, så lönar de sig i längden. ...