• KÖPA POOL
  • INSPIRATION
  • RENOVERA POOL
  • SERVICE OCH SUPPORT
  • POOL BLOGG
        • Liner - Poolduk till pool

0

Kundvagn

0
Subtotal: kr
Inga produkter i varukorgen.

Trappguide: Välj rätt pooltrappa

- Viktigt att tänka på när du väljer trappa för din pool

En pooltrappa är det mest populära valet för att komma i och ur din pool, och det finns många alternativ att välja mellan. Från helgaveltrappor och hörntrappor till specialutformade kombinationer med exempelvis en långbänk längs ena sidan – möjligheterna är oändliga. Att fatta rätt beslut kan vara överväldigande. Här är vad du behöver veta för att välja rätt trappa till din pool.

Placering av pooltrappan

Oftast finns det en naturlig placering för trappan i poolen (beroende på övergripande design, husets placering, altanen, den ”naturliga” vägen till poolen, och i kombination med pooltak osv).

Vi rekommenderar att placera trappen på den sida av poolen som har den bästa utsikten. Man kan även välja att anpassa trappans placering mot solen, där man vanligtvis vill ha den mot väst för att få eftermiddags- och kvällssol.

Storlek och utformning:

Trappans storlek och utformning bör stå i proportion till poolens storlek och form. En 3-stegs trappa är mest proportionerlig för pooler upp till 3,5×6,5m medan en 5×10 pool blir snygg med en trappa som får ta lite mer plats, t.ex. en 4-stegs trappa med lite djupare steg (ca 40cm).

Användnings område:

En pooltrappa ska inte bara vara estetiskt tilltalande, utan också funktionell.
Hur vill du att trappan ska användas? Är det enbart ett sätt för att ta sig i- och ur poolen, eller vill du även kunna sitta i trappan, eller låta det bli en plats för barnen att leka?
Ska trappan vara tillräckligt bred för att flera personer ska kunna använda den samtidigt?

Stil och modell:

Vilken stil vill du ha på trappan? Ska den vara enkel och minimalistisk eller mer elegant och uttrycksfull?

Pooltrappans stil går att utforma på flera olika sätt, allt beroende på personliga preferenser och poolens design. De vanligaste modellerna är hörntrappor och helgaveltrappor.

Hörntrappor och helgaveltrappor går att kombinera med standardliner. För mer specialutformade trappor eller kombinationer rekommenderar vi en platssvetsad liner för bästa resultat.

Genom att välja en trappa som harmoniserar med poolens design och omgivning, förhöjer du poolens utseende och skapar ett vackert helhetsintryck.

Helgaveltrappa

Helgaveltrappor är ett utmärkt alternativ om du vill ha enkel åtkomst till din pool samtidigt som du får gott om extra sittplatsutrymme. Helgaveltrappans bredd gör det enkelt för människor att gå i och ur vattnet samtidigt som den kan användas som sittplats. Trappen brukar också bli en omtyckt lekplats för mindre barn.

En helgaveltrappa ger gott om plats för att sitta och njuta i poolen, vilket är perfekt om du har begränsat med utrymme runt poolen, eller om du helt enkelt bara vill ha mer plats att njuta på i poolen.

Helgaveltrappa 4 och 3-steg

Värt att tänka på är att en helgaveltrappa ”kortar ner” längden i poolen, så om du tycker om att simma och vill utnyttja hela poolens längd till fullo, kan en hörntrappa istället vara ett bra alternativ.

Hörntrappa (3-steg) ger dig enkel åtkomst till din pool samtidigt som den tar lite plats.

Helgavetrappa, en bred och generös trappa med extra mycket plats att sitta eller för barnen att leka i.

Hörntrappor

Fördelen med hörntrappor är att de ger enkel åtkomst till din pool, samtidigt som de tar minimalt med utrymme. Detta gör dem perfekta för mindre pooler, eller i pooler där man vill kunna simma vägg till vägg.

En hörntrappa blir även en naturlig kombination för pooltak med skjutdörr, då man enkelt kan komma i och ur poolen, om man vill bada under taket.

 Hörntrappa 4 och 3-steg

 

Special design

Man kan även kombinera olika trapptyper, eller hitta på en helt egen design. Vissa väljer till exempel att komplettera trappan med en ”långbänk” längs ena sidan, för att få ytterligare utrymme för att sitta och njuta i poolen, och en naturlig lekyta för barnen.

 Olika kombinationer av special design, dubbla hörntrappor med  4 och 3-steg med bänkar längst kortsida eller långsida pool. 

 

Material

Konstruktion

Inbyggda linertrappor byggs oftast upp av kraftiga träkonstruktioner, betong eller frigolit. De kläs sedan in med en skyddande filt innan man slutligen lägger en standardliner eller platssvetsar en liner över den.

En fördel med att bygga upp trappkonstruktionen av impregnerat trä (i NTR A-kvalitet) är att det går att bulta fast trappkonstruktionen, vilket gör att risken för stora skador om grundvattnet skulle stiga är liten. Det är även enklare att bygga om eller renovera efter behov

NTR A är en träskyddsklass som används ”vid kontakt med mark eller vatten, eller vid bygge av konstruktioner som är svåra att byta ut”.
Klassning enligt Svensk standard SS-EN 351-1 och NTR (NordiskaTräskyddsrådet) Dokument nr 1:1998

Liner

Standardliners går att måttbeställa för att kombinera med hörntrappor eller helgaveltrappor, medan en platssvetsad liner möjliggör att hitta på nästan vilken form på trappan som helst.Många platssvetsade liners går dessutom att mönsterpassa, vilket ger ett snyggare resultat.

En av nackdelarna med en linerklädd pooltrappa är att linern blir utsatt för mycket slitage i trappen, vilket kortar ner livslängden på duken. Det blir sällan hål i den, men slitage som leder till färgskiftningar är vanliga på standardliners. Platssvetsade liners är av bättre kvalité, så där håller färgerna betydligt bättre.

Antal trappsteg

Hur många trappsteg behövs? Det är viktigt att välja rätt antal trappsteg beroende på poolens djup och vilka som kommer använda den. För att spara på utrymme i poolen är oftast nedersta steget (från poolbotten) ganska högt (50-60 cm). Då man får mycket lyftkraft från vattnet brukar detta inte vara ett problem, men om det är många äldre som ska använda poolen kan det vara värt att fundera på möjligheten att istället lägga till ytterligare ett steg.

Stegen är vanligtvis mellan 25 och 30 cm höga, och minst 30 cm djupa.
De flesta pooler är ca 150cm djupa, och därav är 3- eller 4-stegs trappor det allra vanligaste. 

För att sitta bekvämt i din pooltrappa bör djupet på steget (sittytan) vara minst 30 cm.

Om man har en standardliner så är det vattentrycket som håller linern på plats i trappan. Detta innebär att det översta steget inte kan vara alltför lågt, då det behövs minst 10cm vatten för att uppnå tillräckligt tryck för att hålla linern på plats.

Säkerhet

Alla liners som vi säljer är tillräckligt halk-säkra för att använda i trappor, men om man vill ha ännu bättre grepp i trappen så finns det strukturliners. Det är platssvetsade liners där ytan inte är helt slät, utan har lite struktur. Det finns bl.a. granitliknande struktur eller mosaik med djupa fogar.

Man kan även installera räcken i anslutning till trappen för extra säkerhet.

Slutord:

När det är dags att välja rätt trappa till din pool finns det många alternativ tillgängliga beroende på vad som passar dina behov och preferenser bäst. Hörntrappor erbjuder en effektiv lösning som inte tar upp för mycket utrymme medan helgaveltrappor ger gott om sittplatser. Man kan också komplettera med en ”långbänk” längs ena sidan för ytterligare sittplatser och en perfekt lekyta för barn.Om du väljer en platssvetsad liner finns det utrymme att bygga speciallösningar och livslängden på duken blir längre. Så tänk efter vad som passar er och fatta därefter ett välgrundat beslut. Vi finns här om ni behöver hjälp, lycka till!

Special design där man kombinerar olika trapptyper, eller varför inte en sittbänk längst poolen hela långsida. Special trappor kräver att man platssvetsar linern.

OBS!

Trappor som byggs helt i frigolit kan flyta upp om grundvattnet stiger, även fast den förankras väl i poolstommen (frigolit har en så pass stor flytkraft). Därför är frigolittrappor inte att rekommendera till helt nedgrävda pooler.

Snabbaste lösningen Är poolen redan byggd eller inte behöver renoveras så finns enklare lösningar som denna Trappa, Elegans 60 LU, som man ”ställer ner” i poolen och sätter fast i sargen. Läs om trappa Elegans

Läs fler inlägg från poolvision

Detta är en generell beskrivning för att vinterstänga poolen. Eftersom det finns en mängd olika poolkonstruktioner och utrustning på marknaden så är det viktigt att ni alltid följer tillverkarens instruktioner i första hand. ...
En pooltrappa är det mest populära valet för att komma i och ur din pool, och det finns väldigt många alternativ att välja mellan. Från helgaveltrappor och hörntrappor till specialutformade kombinationer med t.ex. en långbänk längs sidan. Att fatta rätt beslut kan vara överväldigande. Här är vad du behöver veta för att välja rätt trappa till din pool. ...
Barnsäkerhet vid poolen är avgörande för att undvika tragiska olyckor. Utforska lagar, fastighetsägarens ansvar och vilka skyddsanordningar som behövs för att säkerställa en trygg miljö för barnen. Följ vår guide och bli en ansvarsfull poolägare som skyddar våra yngsta från faror i vattnet. ...
Popcorngräs är en enkel och rolig trädgårdsaktivitet som ger fantastiska resultat. Skapa en grön och naturlig atmosfär kring din pool med små pengar och lite tid. Följ våra enkla steg för att odla popcorngräs och förvandla ditt poolområde till en naturlig oas som du och dina gäster kommer att njuta av. ...
Överväger du att investera i en pool under lågkonjunkturen? Trots att det kan tyckas som en onödig lyx, kan det vara en av dina smartaste investeringar. Läs vidare för att upptäcka hur en pool ökar livskvalitet och din fastighets värde, och hur du kan utnyttja lägre priser på byggmaterial och arbetskraft just nu. ...
Som poolägare kan du på olika sätt göra din pool mer energieffektiv. Alltifrån att isolera rören eller optimera vattencirkulationen, till att köpa tilläggsutrustning eller helt ersätta gammal utrustning. Även om vissa av dessa alternativ kräver en inledande investering, så lönar de sig i längden. ...