• KÖPA POOL
  • INSPIRATION
  • RENOVERA POOL
  • SERVICE OCH SUPPORT
  • POOL BLOGG
        • Liner - Poolduk till pool

0

Kundvagn

0
Subtotal: kr
Inga produkter i varukorgen.

Poolkemikalier: Klor

Klor är den vanligaste metoden för att hålla poolvattnet rent och fräscht. Det fungerar som ett desinfektionsmedel som dödar bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar och andra hälsoproblem.

Det är viktigt att hålla klorförekomsten inom rekommenderade gränser, vanligtvis 1-3 ppm fritt (aktivt) klor. Om klorförekomsten är för låg kan bakterier och andra mikroorganismer föröka sig, vilket kan leda till hälsoproblem. Om klorförekomsten däremot är för hög kan det orsaka irritation i ögonen och på huden, samt skada poolens utrustning.

Fritt klor är det verksamma kloret, alltså det klor som aktivt desinficerar poolvattnet. Denna typ av klor luktar inte (eller väldigt lite), och känns heller inte irriterande i normala halter, till skillnad från det bundna kloret.

Fördjupning om Klor

Det finns olika sätt att tillsätta klor till poolen. Klorpuckar är en vanlig metod som direkt tillför klor till poolvattnet. De tillsätts direkt i poolen och löses upp sakta över tid. En annan metod är att använda salt i kombination med en saltklorinator. Då använder saltklorinatorn elekticitet för att omvandla saltet till klor. Det finns även doseringsutrustningar som automatiskt pumpar in flytande klor i poolen.

Klorförbrukningen påverkas bl.a. av vattentemperaturen, pH-värdet samt badmängden, men även andra faktorer så som UV-strålning och lokala föroreningar kan påverka förbrukningen.

Det är viktigt att mäta klorförekomsten regelbundet och att använda lämpliga kemikalier för att justera den om det behövs. Genom att hålla klorförekomsten inom rekommenderade gränser kan du bidra till att säkerställa att du har ett rent och friskt poolvatten.

Vanligtvis mäter man dels fritt klor och dels totalt klor. Skillnaden däremellan är bundet klor, som inte längre hjälper till att desinficera vattnet.

TOTALT KLOR – FRITT KLOR = BUNDET KLOR

Bundet klor (kloraminer) är en form av inaktiverat klor som inte längre har den antiseptiska verkan som krävs för att bekämpa bakterier och alger i poolvattnet. Det kan bildas när det fria kloret reagerar med organiska material som finns i poolvattnet, såsom hudceller, svett, såpa, och andra smutspartiklar. Bundet klor ger en stickande klorlukt och är irriterande för ögonen.

Eftersom det bundna kloret inte har någon desinficerande verkan så vill man ha så lite som möjligt i poolen. Solens UV-strålar är effektiva mot bundet klor, testa därför att ha poolen öppen en solig dag, för att bryta ner det bundna kloret. En annan metod för att bli av med bundet klor är att chockklorera poolen. Då höjer man tillfälligt klornivån i poolen markant, upp till runt 10 ppm, vilket frigör det bundna kloret.

Klorpuckar skall vanligtvis placeras i  bräddavloppet för att undvika att bleka poolens liner.

Läs fler inlägg från poolvision

Detta är en generell beskrivning för att vinterstänga poolen. Eftersom det finns en mängd olika poolkonstruktioner och utrustning på marknaden så är det viktigt att ni alltid följer tillverkarens instruktioner i första hand. ...
En pooltrappa är det mest populära valet för att komma i och ur din pool, och det finns väldigt många alternativ att välja mellan. Från helgaveltrappor och hörntrappor till specialutformade kombinationer med t.ex. en långbänk längs sidan. Att fatta rätt beslut kan vara överväldigande. Här är vad du behöver veta för att välja rätt trappa till din pool. ...
Barnsäkerhet vid poolen är avgörande för att undvika tragiska olyckor. Utforska lagar, fastighetsägarens ansvar och vilka skyddsanordningar som behövs för att säkerställa en trygg miljö för barnen. Följ vår guide och bli en ansvarsfull poolägare som skyddar våra yngsta från faror i vattnet. ...
Popcorngräs är en enkel och rolig trädgårdsaktivitet som ger fantastiska resultat. Skapa en grön och naturlig atmosfär kring din pool med små pengar och lite tid. Följ våra enkla steg för att odla popcorngräs och förvandla ditt poolområde till en naturlig oas som du och dina gäster kommer att njuta av. ...
Överväger du att investera i en pool under lågkonjunkturen? Trots att det kan tyckas som en onödig lyx, kan det vara en av dina smartaste investeringar. Läs vidare för att upptäcka hur en pool ökar livskvalitet och din fastighets värde, och hur du kan utnyttja lägre priser på byggmaterial och arbetskraft just nu. ...
Som poolägare kan du på olika sätt göra din pool mer energieffektiv. Alltifrån att isolera rören eller optimera vattencirkulationen, till att köpa tilläggsutrustning eller helt ersätta gammal utrustning. Även om vissa av dessa alternativ kräver en inledande investering, så lönar de sig i längden. ...