Saltklorinator eller klorpuckar: Vad är bäst för din pool
Hur vill du hålla ditt poolvatten rent? Både klorpuckar och saltklorinatorer är mycket populära metoder för att desinficera poolvatten. För att förstå vad som passar bäst för just din pool, bör man förstå för- och nackdelarna med respektive reningsmetod.
Klorpuckar
Klorpuckar är en vanlig metod för att desinficera poolvatten. Du tillsätter klorpuckar i poolen som sakta löses upp och ger en konstant mängd klor i poolvattnet. Användaren måste regelbundet kontrollera klorhalten i poolvattnet och lägga till en till två puckar i veckan.
Dessa puckar kräver ingen installation av ytterligare utrustning, vilket gör dem till en enkel och kostnadseffektiv lösning. Dessutom är risken för överdosering av klorpuckar, till den grad att de skulle orsaka skador, liten.
Den största nackdelen med klorpuckar är att de kräver återkommande manuell hantering, då man fysiskt måste lägga i pucken/puckarna i poolen minst en gång i veckan under badsäsongen. Om man glömmer att dosera så blir poolen grön och baddagar försvinner från den redan korta säsongen. Man måste även kontrollera vattnet regelbundet med så kallade teststickor eller fotometer.
En annan nackdel är att klorpuckar innehåller cyanursyra, vilket med tiden kan leda till ett ”klorlås”. Kloret har då inte längre någon verkan och vatten måste bytas ut för att kloret ska fungera igen.
Saltklorinator
Om man istället vill ha ett lite mer självgående system, och ett mer behagligt badvatten, så är saltklorinator ett alternativ.
Det kräver en installation av en saltklorinator som kopplas på poolens cirkulationssystem. När du har fyllt upp poolen för första gången tillsätter man några säckar med poolsalt, direkt ner i poolen. Saltet löses upp i vattnet, och följer med cirkulationssystemet till saltklorinatorn som separerar klorjonerna från saltvattnet, och därmed bildar klor som renar vattnet. Det är alltså klor som renar poolvattnet, även i pooler med saltklorinator. Processen när saltvattnet skapar klor kallas elektrolys.
Till skillnad från klorpuckar, så behöver du enbart tillsätta ytterligare salt när du ersätter urtappat vatten. Alltså exempelvis när du fyller upp det vatten som tappats ut inför vintern. Då kloret som ska rena vattnet produceras på plats i ditt poolsystem, är detta ett mer miljövänligt alternativ till hur klor annars produceras och transporteras långa sträckor.
Dessutom ger saltet en behagligare badkänsla än klorpuckarna. Vattnet upplevs som mjukare, vilket är extra fördelaktigt för personer med känslig hy, och det uppstår inte heller någon stark klorlukt, vilket gör baduplevelsen mycket behaglig och kan bidra till att minska symptomen på astma och irriterade ögon.
En av nackdelarna med saltklorinator, är att de tyvärr inte går att kombinera med rostfria detaljer (lampor, inlopp, breddavlopp osv) i poolen, då saltvattnet, i kombination med andra poolkemikalier, kan orsaka rost (korrosion). Pooler med saltklorinatorer har därför uteslutande plast-detaljer i poolen.
Även resterande poolutrustning måste fungera i saltvatten, inklusive poolpump, filter, värmare och UV-lampor. Värmepumpar och värmeväxlare måste därför vara i titan istället för rostfritt stål, och om det finns en trall runt poolen ska den närmast poolen vara fastskruvad med A4 rostfria skruvar. En meter ut från poolen räcker det med rostfria skruvar av kvalitén A2.
Det finns två typer av saltklorinatorer, ”smarta” och ”dumma”
Enklare (”dumma”) saltklorinatorer
Dessa modeller producerar kontinuerligt klor enligt dina inställningar. Vanligtvis har de en kapacitet på 100% och du ställer in dem att producera en viss procent av den förmågan. Du måste själv justera klorproduktionen, utefter hur mycket ni använder poolen.
Under tider då du använder poolen mycket, som till exempel vid en poolfest med många badande, måste produktionen ökas eftersom det då finns fler bakterier i poolen och kloret förbrukas snabbare.
Veckor då poolen används mindre, ska nivån istället sänkas. Detta för att minimera risken att klornivån blir för hög, vilket kan leda till att linern bleks och viss utrustning tar skada. Det finns alltså en risk för överproduktion av klor om den inte sköts på rätt sätt. För dig som poolägare innebär den mindre jobb än klorpuckar, men mer jobb än en smart saltklorinator.
Intelligenta (”smarta”) saltklorinatorer
Intelligenta modeller av saltklorinatorer är ett bra sätt att göra underhållet av poolen ännu enklare. Dessa har egna sensorer, och kan själva känna av och anpassa klorproduktionen automatiskt efter behovet.
Dessa saltklorinatorer har i regel två sensorer, en för klor eller redox och en för PH-värdet. Värdena läses av i realtid och produktionen anpassas automatiskt därefter. Den reglerar alltså inte bara saltklorinatorns klorproduktion, utan även poolens pH-värde.
Det innebär att du inte behöver justera utrustningen manuellt när poolen används mer än vanligt eller när du är bortrest. Allt detta är dessutom överskådligt och reglerbart direkt i din mobiltelefon.
Denna saltklorinator kräver minimalt med underhåll, men du bör fortfarande kontrollera vattnet med teststickor eller fotometer med jämna mellanrum. Om du har lyckats kalibrera den intelligenta saltklorinatorn korrekt, kommer värdena oftast vara bra och du kan fortsätta njuta av poollivet. Om något värde är dåligt kan det vara dags att kalibrera om systemet.
Poolproffset tipsar om saltklorinatorer
Var noga med valet när du köper saltklorinator. Många modeller finns bara på marknaden ett par år, och sedan försvinner de. Det gör det svårt att hitta reservdelar när de behövs. Cellen måste bytas efter 3-6 år, och hos vissa tillverkare kan ibland kostnaden för den nya cellen bli mer än vad hela utrustningen kostade från början.
Klorpuckar
Fördelar
- Kräver ingen installation eller teknik
- Kostnadseffektiv lösning
- Risken för överdosering av klor är liten
Nackdelar
- Innehåller cyanursyra som kan leda till klorlås
- Missar man att lägga i klorpuckar bildas alger, och baddagar försvinner
- Starkt klor ska hanteras och tillsättas i poolen regelbundet
Saltklorinator
Fördelar
- Ingen klorlukt
- Upplevs skönare och mer behagligt för kroppen och ögonen
- Många modeller är överskådliga och reglerbara i din mobiltelefon
- Mer miljövänligt
- Lång livslängd
- Enda gången du behöver tillsätta salt är när du ersätter urtappat vatten
Nackdelar
- Kräver installation
- Salt och rostfria armaturer går inte att kombinera
- Risk för överproduktion av klor om den inte sköts på rätt sätt
- pH-värdet har en tendens att höjas i elektrolysprocessen
- Intelligenta saltklorinatorer kräver kalibreringar
Sammanfattning
Det är viktigt att överväga fördelarna och nackdelarna med både saltklorinator och klorpuckar för att välja det alternativet som passar bäst för dina behov. Båda metoderna har sina plus och minus, där saltklorinator är en mer modern och automatiserad lösning, medan klorpuckar är en billigare och enklare metod.
Även om en saltklorinator innebär en lite större kostnad initialt och kräver en installation, jämfört med klorpuckar, så ger den också en bättre kvalitet på vattnet och en mer behaglig badupplevelse för både hud, näsa och ögon. Du kommer dock fortfarande behöva kontrollera vattnet med teststickor eller fotometer med jämna mellanrum.
I slutändan är det du som bestämmer vad som passar bäst för dig och din pool. Så länge din pool inte har rostfria detaljer eller delar, så kan saltklorinator installeras i framtiden.
Vi hoppas att vi har hjälpt dig på traven att kunna ta ett välgrundat beslut, som kommer ge dig många år av glädje i din pool. Lycka till!