• KÖPA POOL
  • INSPIRATION
  • RENOVERA POOL
  • SERVICE OCH SUPPORT
  • POOL BLOGG
        • Liner - Poolduk till pool

0

Kundvagn

0
Subtotal: kr
Inga produkter i varukorgen.

Saltklorinator eller klorpuckar: Vad är bäst för din pool

Hur vill du hålla ditt poolvatten rent? Både klorpuckar och saltklorinatorer är mycket populära metoder för att desinficera poolvatten. För att förstå vad som passar bäst för just din pool, bör man förstå för- och nackdelarna med respektive reningsmetod.

Klorpuckar

Klorpuckar är en vanlig metod för att desinficera poolvatten. Du tillsätter klorpuckar i poolen som sakta löses upp och ger en konstant mängd klor i poolvattnet. Användaren måste regelbundet kontrollera klorhalten i poolvattnet och lägga till en till två puckar i veckan.

Dessa puckar kräver ingen installation av ytterligare utrustning, vilket gör dem till en enkel och kostnadseffektiv lösning. Dessutom är risken för överdosering av klorpuckar, till den grad att de skulle orsaka skador, liten.

Den största nackdelen med klorpuckar är att de kräver återkommande manuell hantering, då man fysiskt måste lägga i pucken/puckarna i poolen minst en gång i veckan under badsäsongen. Om man glömmer att dosera så blir poolen grön och baddagar försvinner från den redan korta säsongen. Man måste även kontrollera vattnet regelbundet med så kallade teststickor eller fotometer.

En annan nackdel är att klorpuckar innehåller cyanursyra, vilket med tiden kan leda till ett ”klorlås”. Kloret har då inte längre någon verkan och vatten måste bytas ut för att kloret ska fungera igen.

Saltklorinator

Om man istället vill ha ett lite mer självgående system, och ett mer behagligt badvatten, så är saltklorinator ett alternativ.

Det kräver en installation av en saltklorinator som kopplas på poolens cirkulationssystem. När du har fyllt upp poolen för första gången tillsätter man några säckar med poolsalt, direkt ner i poolen. Saltet löses upp i vattnet, och följer med cirkulationssystemet till saltklorinatorn som separerar klorjonerna från saltvattnet, och därmed bildar klor som renar vattnet. Det är alltså klor som renar poolvattnet, även i pooler med saltklorinator. Processen när saltvattnet skapar klor kallas elektrolys.

Till skillnad från klorpuckar, så behöver du enbart tillsätta ytterligare salt när du ersätter urtappat vatten. Alltså exempelvis när du fyller upp det vatten som tappats ut inför vintern. Då kloret som ska rena vattnet produceras på plats i ditt poolsystem, är detta ett mer miljövänligt alternativ till hur klor annars produceras och transporteras långa sträckor.

Dessutom ger saltet en behagligare badkänsla än klorpuckarna. Vattnet upplevs som mjukare, vilket är extra fördelaktigt för personer med känslig hy, och det uppstår inte heller någon stark klorlukt, vilket gör baduplevelsen mycket behaglig och kan bidra till att minska symptomen på astma och irriterade ögon.

En av nackdelarna med saltklorinator, är att de tyvärr inte går att kombinera med rostfria detaljer (lampor, inlopp, breddavlopp osv) i poolen, då saltvattnet, i kombination med andra poolkemikalier, kan orsaka rost (korrosion). Pooler med saltklorinatorer har därför uteslutande plast-detaljer i poolen.

Även resterande poolutrustning måste fungera i saltvatten, inklusive poolpump, filter, värmare och UV-lampor. Värmepumpar och värmeväxlare måste därför vara i titan istället för rostfritt stål, och om det finns en trall runt poolen ska den närmast poolen vara fastskruvad med A4 rostfria skruvar. En meter ut från poolen räcker det med rostfria skruvar av kvalitén A2.

Det finns två typer av saltklorinatorer, ”smarta” och ”dumma”

Enklare (”dumma”) saltklorinatorer

Dessa modeller producerar kontinuerligt klor enligt dina inställningar. Vanligtvis har de en kapacitet på 100% och du ställer in dem att producera en viss procent av den förmågan. Du måste själv justera klorproduktionen, utefter hur mycket ni använder poolen.

Under tider då du använder poolen mycket, som till exempel vid en poolfest med många badande, måste produktionen ökas eftersom det då finns fler bakterier i poolen och kloret förbrukas snabbare. 

Veckor då poolen används mindre, ska nivån istället sänkas. Detta för att minimera risken att klornivån blir för hög, vilket kan leda till att linern bleks och viss utrustning tar skada. Det finns alltså en risk för överproduktion av klor om den inte sköts på rätt sätt. För dig som poolägare innebär den mindre jobb än klorpuckar, men mer jobb än en smart saltklorinator.

Intelligenta (”smarta”) saltklorinatorer

Intelligenta modeller av saltklorinatorer är ett bra sätt att göra underhållet av poolen ännu enklare. Dessa har egna sensorer, och kan själva känna av och anpassa klorproduktionen automatiskt efter behovet.

Dessa saltklorinatorer har i regel två sensorer, en för klor eller redox och en för PH-värdet. Värdena läses av i realtid och produktionen anpassas automatiskt därefter. Den reglerar alltså inte bara saltklorinatorns klorproduktion, utan även poolens pH-värde.

Det innebär att du inte behöver justera utrustningen manuellt när poolen används mer än vanligt eller när du är bortrest. Allt detta är dessutom överskådligt och reglerbart direkt i din mobiltelefon.

Denna saltklorinator kräver minimalt med underhåll, men du bör fortfarande kontrollera vattnet med teststickor eller fotometer med jämna mellanrum. Om du har lyckats kalibrera den intelligenta saltklorinatorn korrekt, kommer värdena oftast vara bra och du kan fortsätta njuta av poollivet. Om något värde är dåligt kan det vara dags att kalibrera om systemet.

Klorpuckar

Fördelar

Nackdelar

Saltklorinator

Fördelar

Nackdelar

Sammanfattning

Det är viktigt att överväga fördelarna och nackdelarna med både saltklorinator och klorpuckar för att välja det alternativet som passar bäst för dina behov. Båda metoderna har sina plus och minus, där saltklorinator är en mer modern och automatiserad lösning, medan klorpuckar är en billigare och enklare metod.

Även om en saltklorinator innebär en lite större kostnad initialt och kräver en installation, jämfört med klorpuckar, så ger den också en bättre kvalitet på vattnet och en mer behaglig badupplevelse för både hud, näsa och ögon. Du kommer dock fortfarande behöva kontrollera vattnet med teststickor eller fotometer med jämna mellanrum.

I slutändan är det du som bestämmer vad som passar bäst för dig och din pool. Så länge din pool inte har rostfria detaljer eller delar, så kan saltklorinator installeras i framtiden.

Vi hoppas att vi har hjälpt dig på traven att kunna ta ett välgrundat beslut, som kommer ge dig många år av glädje i din pool. Lycka till!

Läs fler inlägg från poolvision

Detta är en generell beskrivning för att vinterstänga poolen. Eftersom det finns en mängd olika poolkonstruktioner och utrustning på marknaden så är det viktigt att ni alltid följer tillverkarens instruktioner i första hand. ...
En pooltrappa är det mest populära valet för att komma i och ur din pool, och det finns väldigt många alternativ att välja mellan. Från helgaveltrappor och hörntrappor till specialutformade kombinationer med t.ex. en långbänk längs sidan. Att fatta rätt beslut kan vara överväldigande. Här är vad du behöver veta för att välja rätt trappa till din pool. ...
Barnsäkerhet vid poolen är avgörande för att undvika tragiska olyckor. Utforska lagar, fastighetsägarens ansvar och vilka skyddsanordningar som behövs för att säkerställa en trygg miljö för barnen. Följ vår guide och bli en ansvarsfull poolägare som skyddar våra yngsta från faror i vattnet. ...
Popcorngräs är en enkel och rolig trädgårdsaktivitet som ger fantastiska resultat. Skapa en grön och naturlig atmosfär kring din pool med små pengar och lite tid. Följ våra enkla steg för att odla popcorngräs och förvandla ditt poolområde till en naturlig oas som du och dina gäster kommer att njuta av. ...
Överväger du att investera i en pool under lågkonjunkturen? Trots att det kan tyckas som en onödig lyx, kan det vara en av dina smartaste investeringar. Läs vidare för att upptäcka hur en pool ökar livskvalitet och din fastighets värde, och hur du kan utnyttja lägre priser på byggmaterial och arbetskraft just nu. ...
Som poolägare kan du på olika sätt göra din pool mer energieffektiv. Alltifrån att isolera rören eller optimera vattencirkulationen, till att köpa tilläggsutrustning eller helt ersätta gammal utrustning. Även om vissa av dessa alternativ kräver en inledande investering, så lönar de sig i längden. ...